O Κώστας Μπακιρτζής είναι κλινικός κοινωνικός ψυχολόγος, ψυχοπαιδαγωγός, πρ. αναπληρωτής καθηγητής Παιδαγωγικής Σχολής ΑΠΘ. Εμψυχωτής, Ψυχοθεραπευτής, Εκπαιδευτής NDI. Πιστοποιημένος Ψυχοθεραπευτής από την Εθνική Εταιρεία Ψυχοθεραπείας Ελλάδος-ΕΕΨΕ και κάτοχος του European Certificate of Psychοtherapy (ECP) της European Association of Psychotherapy (EAP).

O Kώστας Μπακιρτζής γεννήθηκε το 1944 στη Θεσσαλονίκη. Αρχικά Φυσικός (Α.Π.Θ.), έρχεται σε επαφή στη Γαλλία με το πνεύμα του Μάη του ΄68 και αλλάζει προσανατολισμό. Φοιτά στο παιδαγωγικό τμήμα του πειραματικού πανεπιστημίου της Vincennes (Sciences de l`Education, Paris VIII, 1974-1978) και γνωρίζει εκεί το κίνημα του Ανθρώπινου Δυναμικού (W.Reich, J.Moreno, K.Lewin, C. Rogers, F.Perls κ.ά.). Μετά τα βασικά πτυχία (DEUG,Licence) εκπονεί μελέτη για την Maitrise (1977) και προδιδακτορική μελέτη (DEA, 1978) με εποπτεία του M.Lobrot. Παράλληλα αρχίζει ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία σε ραϊχικό κέντρο.

Το 1978 διορίζεται στη Μέση Εκπαίδευση (Λύκειο Αιγινίου Πιερίας), όπου διδάσκει Φυσική-Χημεία μέχρι το Σεπτέμβρη του 1980, ανακαλύπτοντας και εφαρμόζοντας τη βιωματική παιδαγωγική στην πράξη ( Η χαρά της μάθησης, 2008).
Το 1980 παραιτείται από τη Μέση Εκπαίδευση και επιστρέφει στη Γαλλία για να αρχίσει εκπαίδευση εμψυχωτών με τον M.Lobrot και τη N.Simon (διετής) και εκπαίδευση ψυχοθεραπευτών ραϊχικού προσανατολισμού (τετραετής). Την ίδια περίοδο εγγράφεται σε τμήμα ψυχολογίας (Paris VII, 1980-1984) και ειδικεύεται στην κλινική ψυχολογία. Μετά τα βασικά πτυχία (DEUG, Licence) και την Maitrise, παρακολουθεί μεταπτυχιακό τμήμα επαγγελματικής εξειδίκευσης στην κλινική κοινωνική ψυχολογία και ψυχοπαθολογία και εκπονεί μελέτη με εποπτεία του Max Pagès (DESS, 1984). Eργάζεται παράλληλα σε οργανισμό κοινωνικής ενσωμάτωσης νέων παραπτωματικών κέντρου Παρισίων.
Το 1987 υποστηρίζει διδακτορική διατριβή en Sciences de l`Education, στο πανεπιστήμιο της Vincennes-Paris VIII, με εποπτεία του M.Lobrot και με θέμα Le Sentiment de Liberté.

Το 1987 εγκαθίσταται μόνιμα στην Ελλάδα και εκλέγεται λέκτορας στο τμήμα Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οργανώνει μαθήματα, εργαστήρια, επιμορφώσεις και σεμινάρια, με βάση τις αρχές της Παρεμβαίνουσας Μη-Κατευθυντικής Εμψύχωσης Ομάδων και της Bιωματικής Παιδαγωγικής (Επικοινωνία και Αγωγή, 2002). Διδάσκει παράλληλα και οργανώνει βιωματικά σεμινάρια στο τμήμα Θεάτρου, στο μεταπτυχιακό τμήμα της Κλινικής Κοινωνικής Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων του Α.Π.Θ. και στο τμήμα Εκπαιδευτικής Πολιτικής του πανεπιστημίου Μακεδονίας. Εμψυχώνει βιωματικά επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης (ψυχοπαιδαγωγικής, συμβουλευτικής, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας κ.ά.) σε όλη την Ελλάδα. Η συγγραφική του δραστηριότητα είναι συνεχής. Δημοσίευσε δύο βιβλία και σειρά άρθρων και ανακοινώσεων σε επιστημονικά συνέδρια, σχετικών με την εμψύχωση, τη δυναμική των ομάδων και την ψυχοπαιδαγωγική (βλ. βιβλιογραφία). Συνταξιοδοτήθηκε το 2011, στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή.

Aσχολείται με την έρευνα και τις εφαρμογές της Εμψύχωσης στην εκπαίδευση, στην ψυχοθεραπεία, στις προσωπικές και κοινωνικές σχέσεις. Συνεργάζεται συστηματικά, από τα μέσα της δεκαετίας του ΄80, με τον Michel Lobrot, όπως και με συναδέλφους και μαθητές του στη Γαλλία και στην Ελλάδα. Εχει συμβάλλει αποφασιστικά στην εδραίωση και στην αναγνώριση από τον επιστημονικό κόσμο της Ελλάδας της N.D.I., της Νon-Directivité Intervenante, ή, στα ελληνικά, της Παρεμβαίνουσας Μη-Κατευθυντικότητας.

Η NDI είναι θεωρία κατανόησης των ανθρωπίνων λειτουργιών σε ψυχολογικό, θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο και συγχρόνως μέθοδος διευκόλυνσης της πορείας μάθησης και ανάπτυξης. Πρόκειται για θεωρία που επεξεργάζεται ο Γάλλος καθηγητής ΜichelLobrot από τα μέσα της δεκαετίας του ΄60 και την ολοκληρώνει, στις βασικές της αρχές, περί τα τέλη της δεκαετίας του ΄80. Αναφέρεται τόσο σε διεργασίες ζωής, αγωγής και εκπαίδευσης, όσο και σε διεργασίες αντιμετώπισης δυσκολιών και ψυχοθεραπείας. Ουσιαστικά, πρόκειται για φιλοσοφία του ανθρώπου και των σχέσεών του, για αντίληψη και στάση ζωής που βασίζεται στο σεβασμό της αυτονομίας και της ελευθερίας του εαυτού και του άλλου, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, προσωπικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών και ιδιαιτεροτήτων.

O Κώστας Μπακιρτζής είναι ιδρυτικό μέλος των:

  • Fédération Internationale de la Non-Directivité Intervenante (F.I.N.D.I.)
  • Πανελλήνιος Σύλλογος Παρεμβαίνουσας Μη-Κατευθυντικότητας
  • Ινστιτούτο Βιωματική Παρέμβαση NDI